7 Mart 2013 Perşembe

HIZLI OKUMA İÇİN GÖZ EGZERSİZLERİ

HAZIRLIK ALIŞTIRMASI:
İşaret parmağınızı burnunuzdan 50 cm kadar uzağa tutun ve parmağınızı yavaşça burnunuza yaklaştırın 3 saniye kadar burnunuzda tutup yine eski yerine kadar uzaklaştırın. Bu alıştırmayı 15-20 kez yapın.
  
ALIŞTIRMA 1
Gözünüzü esneterek metinlere hızlı odaklanmayı sağlamak amaçlıdır. Gözlerinizi ok yönlerinde hareket ettirin (Başlangıçta 1 dakika zamanla 3 dakikaya kadar çıkınız).

1A

Odada bir duvara karşı oturun ve duvarın dört köşesini ve köşegenlerini gözünüzle tarayın.
  
1B

Odada bir duvara karşı oturun ve üst iki, köşeyi gözünüzle tarayın.

1C

Odada bir duvara karşı oturun ve üst iki köşeden aşağı iki köşeye doğru zigzaglar çizin.
2 A

A4 kağıdına sayıları aşağıdaki gibi yazınız. Sayılar birbirine eşit uzaklıkta olsun ve sayıların tümü, bütün sayfayı kaplasın. 

1 3
5 7
6 8
2 4

2B

A4 kağıdına sayıları aşağıdaki gibi yazınız. Sayılar birbirine eşit uzaklıkta olsun ve sayıların tümü, bütün sayfayı kaplasın. 

1 8
7 2
3 6
5 4

ALIŞTIRMA 3
Gözün esnekliğini arttırmak amaçlıdır. Gözlerinizi ok yönünde hareket ettiriniz (Başlangıçta 1 dakika zamanla 3 dakikaya kadar çıkınız).

3 A

A4 kağıdına kağıdın bütününü kaplayacak şekilde 8 çizin ve gözünüzle sekizin hatlarını takip edin.

3B
 
A4 kağıdına kağıdın bütününü kaplayacak şekilde yatay bir 8 çizin ve gözünüzle sekizin hatlarını takip edin.

ALIŞTIRMA 4:
Gözün, yatay ve dikey eksende daha fazla hareket kabiliyeti kazanması amaçlıdır. Gözleriniz daire ve elipsler çizecek şekilde hareket etmelidir. Gözlerinizi esnetebildiğiniz kadar esnetin, zorlandığınızı hissedin, gözleriniz yoruldukça dairelerin büyüklüğü de azalacaktır, buna izin vermeyin. (Başlangıçta 1 dakika zamanla 3 dakikaya kadar çıkın).

4A

Gözünüzle sürekli daireler çizin. (Tavanı, tabanı ve yandeaki iki duvarı görün)

ALIŞTIRMA 5:
Amacı göz kaslarını gevşetmek ve okurken daha fazla odaklanabilmektir. Şeklin bulunduğu kâğıdı elinize alın, kolunuzun yorulmaması için dirseğinizi dayayarak koltuğun kolçağından destek alın. Derin bir nefes alın ve gözlerinizi şekle odaklayın, nefes verirken gözlerinizi gevşetin. Bunu yaparken çizgi titreyebilir, kayabilir, iki çizgi görebilirsiniz ancak yine de gözünüzü şekilden ayırmamalısınız. Ortadaki siyah dikdörtgen ile çevredeki dikdörtgenin arasındaki mesafe sabit kalıncaya kadar bu eyleme devam edin. Bu alıştırma aynı zamanda beynin alfa dalgalarını salmasına da yardımcı olur. Bunu beş dakika yapın.

5A

A4 kağıdının tam ortasına eni 0,5 cm boyu 5 cm olan bir dikdörtgen çizerek içini boyayın uygulamayı yapın.

ALIŞTIRMA 6:
Amacı göz kaslarını güçlendirmek okurken göz konsantrasyonunu arttırmaktır. Rahat bir yere oturun, kâğıdı kendinizden 2 metre kadar uzaktaki bir yere asın. Noktaya bakmaya başlayın. Kimi zamana görüntü titreşip kaybolabilir. Böyle olunca dikkatinizi daha da yoğunlaştırın. Bunu beş dakika yapın. 

6A

A4 kağıdının tam ortasına çapı 2 cm olan bir daire çizerek içini boyayın uygulamayı yapın.

ALIŞTIRMA 7:
Amacı, gözlerin odaklanma çevikliğini arttırmaktır. Rahat bir yere oturun ve arkanıza yaslanın. Kendinize, biri yakın diğeri uzak, ayrıca biri sağınızda diğeri solunuzda kalan iki nesne seçin (örneğin orta sehpası ve duvardaki tablo). Oturduğunuz yerden önce birine sonra da kafanızı oynatmadan diğerine bakın. Bunu hızlı hızlı 15 – 20 kez yapın. Her defasında baktığınız nesneye kısa süreli odaklanın.

ALIŞTIRMA 8:
Rahat bir yere oturun, arkanıza yaslanın. Elinize A4 ya da A5 boyutlarında rahatlatıcı bir manzara resmi alın. Resmi iki elinizle tutarak uzaklaştırabildiğiniz kadar uzaklaştırın, sonra yavaş yavaş 10 cm kalana kadar yaklaştırın. Bu sırada gözlerinizi resimden hiç ayırmayın. Bu uygulamayı 15 -20 kez tekrarlayın. 

ACI YOKSA GELİŞME DE YOK!

Bu alıştırmaları yaptığınızda gözleriniz gerçekten çok acıyacaktır.
* İki elinizi birbirine sürterek avuç içlerini ısıtın. Gözlerinizi kapatın ve gözkapaklarınızın üzerine avuç içlerinizi hafifçe bastırın. 30 saniye kadar ellerinizi bu şekilde tutun. Sonra yavaşça gözlerinizi açın.
* Rahat bir yere oturun. Gözkapaklarınızı sıkıca yumun ve sonra da iyice gevşetin. Alnınızı kırıştırın sonra da düzleyin. Kol kaslarınızı sıkmadan yere doğru salarak sallayın. Kollarınız hareketini tamamen kendi doğal ağırlığıyla yapsın. Ayaklarınızı önce kasın sonra rahatlatın. Sırtınıza ve kalçanıza da aynı sıkma ve gevşetme hareketlerini uygulayın. Kafanızdan her türlü düşünceyi kovun, rahatlayın 5 dakika kadar sadece nefes alıp verin, rahatlayın, hareket etmeyin, sadece rahatlayın.

www.serkanozkan.com.tr       www.okunlp.com
0532 492 26 20










1 yorum:

  1. her gün bir alıştırma mı yapacağım. Yoksa her gün birini mi (alıştırmaları teker teker mi?) yapacağım?

    YanıtlaSil